Vad är NATURVIN?

Dagens viner odlas med bekämpningsmedel, smakdesignas med fabriksjäst och förses med rader av industritillsatser som inte ens får deklareras på flaskan. Motsatsen till detta kallas naturvin. Liksom ekologiskt vin görs det av obesprutade druvor, men dessutom måste det få jäsa på naturlig väg och får inte tillföras några tillsatser alls.

Någon fastslagen märkning för naturvin finns dock inte ännu. Vissa organisationer och naturvinskännare anser att en mindre mängd sulfit (svavel) kan få tillsättas vid buteljeringen. I Naturvinsguiden har vi valt att ta med viner som har max 50 mg sulfit (total mängd). Samtidigt har vi gjort det enkelt för den som anser att naturviner ska vara helt tillsatsfria, i guiden markerat med symbolen no-sulfit-added.

Läs mer nedan!

Hur smakar det?

Väldigt olika, vilket är en del av tjusningen! Den som vant sig vid att vin från en viss druva, exempelvis sauvignon blanc, smakar på ett bestämt sätt blir förvånad över hur samma druva kan upplevas i naturvinsversion. Till skillnad från det smakmässigt manipulerade industrivinerna uttrycker de hantverksmässigt framställda naturvinerna verkligen odlingsplatsens terroir och skiftar dessutom ofta ordentligt mellan årgångarna.

Somliga helt osvavlade naturviner kan för nybörjaren smaka lite ovant. De flesta lär sig dock snart att i högsta grad uppskatta den nyfunna smakpaletten.

Att kombinera naturviner med mat är inte särskilt svårt. Exempelvis finns det – till skillnad från i Systembolagets ordinarie sortiment – många lätta och friska röda, som passar bra till såväl fågel och fisk som grönsaksrätter. (Somliga röda naturviner kan behöva luftas någon timme före måltiden.)

KRITERIERNA: Vilka viner får vara med i guiden?

För vinerna i Naturvinsguiden har vi satt upp följande kriterier:

Hur fungerar guiden?

Guiden riktar sig främst till dig som vill köpa hem naturvin eller dricka det på lokal, och du har därför några sökmöjligheter:

 • Hitta naturviner som finns i Systembolagets sortiment (vanligtvis i beställningssortimentet) eller som kan köpas genom så kallad privatimport.
 • Hitta barer och restauranger som serverar naturvin. Du kan inte se exakt vilka viner en viss bar serverar, däremot att de har naturviner i sortimentet.
 • Hitta vinproducenter på karta och läsa om dem och deras viner.
 • Läsa om de importörer som deltar i Naturvinsguiden, och söka bland deras viner.

Några tips och detaljer:

 • När du söker efter ett vin så kan du använda flera ord (tex. "italien orange" för att hitta orangea viner i Italien). Då listas alla som uppfyller något av sökvillkoren (dvs. alla orangea och alla italienska viner, dvs söker med "OR"). Träfflistan visas dock i viss relevansordning, dvs överst i listan kommer de som uppfyller fler av de angivna orden. M.a.o. betraktas fler träffar som högre relevans.
 • Du behöver inte skriva hela ord, dvs. guiden söker på början av ord (tex. "ital" går bra för att hitta Italien).

Vem står bakom?

Naturvinsguiden har utvecklats av Björn Bernhardson och Eric Nilsson och drivs av den oberoende och ideella konsumentorganisationen Äkta vara. Guiden, som är gratis för användaren, finansieras främst genom annonser och avgifter från importörer och restauranger/barer.

Kontakt: info@naturvinsguiden.org

Frågor och svar

Har Systembolaget naturvin?

Ja, vissa naturviner kan dyka upp även i Systembolagets sortiment. Eftersom det inte finns någon märkning i butiken är problemet att veta vilka som verkligen är riktiga naturviner, enligt exempelvis Naturvinsguidens definition. Om man söker på "naturvin" på Systembolagets sajt får man träff på de viner där ordet ingår i något sökbart fält som exempelvis leverantörens namn. Systembolaget införde under 2015 att producenten via importören kan hävda att vinet är ett naturvin, vilket i så fall visas under rubriken "Övrigt" på deras webbsida. Detta är också sökbart.

Vilka certifieringar och regelverk finns?

Här är en sammanställning över vad viner får innehålla. Klicka på bilden för att ladda ner affischen och sprid den gärna.

Restips

Gör som några av oss på Naturvinsguiden gjorde:

 • Gänget: Var ett gäng på 4-8 personer.
 • Resa dit: Åk till Béziers (det finns direktflyg från Skavsta).
 • Boende: Skaffa ett hotell (Hôtel Particulier är fint men kanske dyrt).
 • Besök: Boka utflykt. Vi använde Antoine Courant på Vino D’Aqui +33 6 76 13 94 01, mejl: antoine@vinodaqui.com. Säg till Antoine att ni vill besöka en eller två naturvinsproducenter. Antoine hämtade oss med minibus och vi besökte Julien Peyras och Clos Fantine, men de finns flera andra naturvinsproducenter i området.
 • Äta ute: Boka bord för åtminstone en lunch och en middag på ”Pas Commes les Autres” där sommelier Romain Henry Niess tar hand om er. (tel:+33 6 58 62 31 09 eller +33 4 67 48 53 05 mejl: pascommelesautres@gmail.com, webb: http://www.pascommelesautres-beziers.com/). Han har massor med naturvin och fantastisk god mat.
 • Transport: Se till att ha med bra emballage, tex. bubbelplast och packtejp, så att köpta flaskor kan packas i incheckad resväska. Sex flaskor med emballage och lite smutstvätt brukar klara 20 kg-gränsen.

Läs mer

Naturligt vin

Naturligt vin

Det talas allt mer om naturvin och på de svenska restaurangernas menyer blir det allt vanligare. Men i Frankrike har begreppet funnits i ett par decennier. Detta är en lite annorlunda vinbok som berättar om vad naturvin är och dess historia. Dessutom får man en nära insyn hos de små producenter som tillverkar naturviner.

Provläs »

Köp »

Natural Wine

Natural wine

Den första heltäckande boken om naturvin för en bredare publik. Faktarik, kunnig och väldigt inspirerande.

Köp »

Länkar

Copyright

© Äkta vara Sverige. Alla rättigheter tillhör Naturvinsguiden och importörerna.