La Staffa

Region
Marche, Italien
Plats
»
Webbsajt
http://vinilastaffa.it/?lang=en
Vinmakare
Riccardo Baldi
Besöksinformation
Kontakta Riccardo Baldi +39 0731 779810
Info
Verdicchio dei Castelli di Jesi är ett traditionellt vitt vin från Italien. Druvan är verdicchio och den odlas till största delen i regionen Marche som ligger i den centrala östra delen av i Italien.
Det finns de som säger att verdicchio är den i särklass viktigaste Italienska druvan och att välgjorda viner gjorda på verdicchio har en fantastisk lagringspotential.
Riccardo Baldi är endast 25 år gammal och har ändå hunnit vara med att göra fem årgångar av sitt vin. Han tog över driften av La Staffa från sin far när han var 19 år och har sedan dess hunnit med väldigt mycket. La Staffa har vuxit från 2 hektar till 10 hektar och har konverterat till att endast göra ekologiska viner.
Vinodlingarna ligger i kommunen Staffolo och på över 400 meters höjd. Vinstockarna är 14 år gamla och jordmånen består av kalkrik lerjord som lämpar sig mycket bra för verdicchio.
I vinkällaren vinifierar Riccardo sina viner med stor respekt för druvan, jorden och ursprunget: “For me, wine has a soul – it´s a living entity. In my winery nature reigns over everything. We farmers need to interpret what nature itself expresses so perfectly in each vintage, we must try not to alter its essence.”