Bodegas San Prudencio

Region
Rioja, Spanien
Plats
Rioja »
Vinmakare
Rubén Sáenz
Besöksinformation
Kontakta i förväg +34 945 60 10 34
Info
I jakten på en lägre alkoholhalt och större smak men också på grund av klimatförändringarna som resulterar i allt högre temperaturer, har Bodegas San Prudencio valt att förlägga sina vinodlingar på hög höjd. För varje 100 meter i höjdskillnad går temperaturen ner en grad. De flesta vinodlingar längs floden Ebro i Rioja ligger på ca 400 meter över havet, medan Bodegas San Prudencio är belägen på sluttningar 900 meter över havet. Det betyder att temperaturen ligger hela fem grader lägre för San Prudencios vinodlingar.
Sluttningarna bidrar dessutom till ett bra utnyttjande av solens strålar och ger även goda förutsättningar för naturlig dränering.
Jordmånen består av stora stenar vilket är en fördel i oktober. Då kryper temperaturen nedåt och nätterna kan bli kyliga. De uppvärmda stenarna bidrar då till att hålla värmen kvar i jorden vilket är gynnsamt för vinplantorna.
Det är bröderna Sáenz som driver Bodegas San Prudendio. De kommer från en familj med lång erfarenhet av vintillverkning. Rubén är vinmakare och ansedd som en av Spaniens mest talangfulla uppstickare. Hans bror Marcos är ansvarig för all administration.
Rubén är noga med att alla olika växtplatser sköts om individuellt beroende på exposition, altitud och jord. Vinodlingarna är ekologiskt certifierade.