L'Acino vini

Region
Kalabrien, Italien
Plats
San Marco Argentano (CS) »
Webbsajt
http://www.acinovini.it
Vinmakare
Dino Briglio
Info
Det var en gång en historiker, en advokat och en filmregissör som tröttnade på sina jobb. De ville göra vin. På riktigt.
”Låt oss leta efter en liten vingård”, sade en.
”Ett ställe som aldrig varit besprutat”, sade den andra.
”Jag har hittat det”, jublade den tredje när de letat i ett år.
Så börjar historien om L’Acino, en trio vinodlande killar i Kalabrien i södra Italien.
2006 köpte de en hektar av en äldre man som inte orkade med sin svårarbetade slänt med den lokala, gröna sorten mantonico. Vingården ligger precis på gränsen till Pollino, Italiens största nationalpark.
Antonello Canonico, Dino Briglio och Emilio Di Ciann gillade sitt nya kall. Nästa projekt blev att hitta mark som aldrig sett vinstockar. 2007 fann de vad de sökte, planterade mer mantonico samt en annan inhemsk variant, den i Kalabrien högt aktade magliocco, en röd druva med markant frukt och hanterbara tanniner. Men det stannade inte där. Nyfikenheten fick dem att också testa grenache, både noir och blanc. Bland annat.
I dag har de 15 hektar. Läget är högt, upp till 650 m.ö.h., med havet inom räckhåll, vilket borgar för friska viner med bra syra. Jorden är en salig blandning, men mestadels vulkanisk.
Att odla ekologiskt är en självklarhet, dessutom tillämpar de en del biodynamiska metoder. I källaren är det hands off som gäller, förutom en nypa svavel om så krävs.
Av de tre är det historikern, Dino Briglio, som syns mest. Med yvigt hår och ZZ Top-skägg är han en populär figur på naturvinsmässor runt om i Europa. Han klagar inte. Vid en provning i Amsterdam verkade han vara mer förtjust i att besöka museer än att kränga vin.