Jean-Christophe PELLERIN

Region
Savoie, Frankrike
Plats
Bugey, Saint-Sorlin en Bugey »
Webbsajt
http://www.domaine-pellerin.com
Info
Bugey är ett historiskt vinområde öster om Lyon och söder om Genève. Det övre loppet av floden Rhône gör ett par dramatiska böjar genom det lågalpina landskapet innan den lugnt flyter vidare ner mot Lyon. På södersluttningarna längs med flodens krökar och i sidodalarna finns ett flertal gynnsamma odlingslägen med jordmån av kalkgrus och morän.

Innan vinlusen tog livet av de flesta av Frankrikes vinrankor i slutet av 1800-talet brukades närmare 7 000 hektar vinmarker i departementet Ain. Idag är det snarare 500, men det talas allt mer om en renässans.

Jean-Christophe Pellerin håller hus i byn Saint-Sorlin. Han berättar att han ser sig själv som en förvaltare av något speciellt som funnits där i långa tider, och som ett slags medium för att uttrycka det. Han skapar relationer med sina vinrankor och tar väl hand om dem. Det illustreras av en liten historia som jag älskar!
För några år sedan skulle nämligen ett par av hans grannar sälja en vingård och fick ett generöst ekonomiskt erbjudande. Ändå föredrog de att sälja till Pellerin för ett lägre pris, eftersom de visste att han var den som skulle ta bäst hand om markerna.

Jean-Christophe tänker på framtiden och vill lämna efter sig något bättre än det han fick.

Pellerins vinmarker omfattar fem hektar i sex olika lägen i grannbyarna Lagnieu och Saint-Sorlin, med olika slags jordmåner - både glaciärt grus, kalk och lite rikare jord.

Druvsorterna är gamay, chardonnay och pinot noir, men också mondeuse, altesse och roussanne. Hans chardonnay är slank och frisk eftersom han skördar vid ganska låg mognad och inte använder någon ek. Den är energisk och osminkad i stilen.

Överhuvudtaget är hans viner väldigt friska och rena, med ett tydligt uttryck av druva. Den alpina jordmånen är inte komplex eller havsmineralisk, så vinerna blir rena och rättframma. Han tar den renheten så långt det går och försöker inte göra mer än så.

Jean Christophe arbetar ekologiskt sedan länge och biodynamiskt sedan 2009, med certifieringar från Ecocert och Demeter. Det rör sig om enkla sunda jordbruksmetoder som att inte gå eller köra i vinmarken när den är våt, för att inte kompaktera jorden. Sedan handlar det om att respektera solens rytm, månens faser och planeternas inverkan på rötter, blad, blommor och frukt.

Den biologiska mångfalden i jorden stimuleras med de biodynamiska preparaten 500 (kohornsgödsel). Rankorna får hjälp att försvara sig mot svampangrepp med preparatet 501 (pulvriserat kisel i kohorn).

Alla druvor skördas med maskin. Det kan tyckas gå stick i stäv med den ekologiska filosofin, men ger möjlighet att skörda druvorna snabbt vid rätt mognad och rätt tillfälle i den biodynamiska kalendern. De flesta av vinerna jäser i rostfritt stål, men Pellerin använder också betongtankar, gamla fat och amfora. Ny ek förekommer inte alls.

För drickbarhetens skull hålls svaveldoserna minimala - högst 40 mg/l för de vita och 20 mg/l för de röda. Slutligen gläds jag åt att vinerna är så sympatiskt prissatta!