Causse Marines

Region
Sud-ouest, Frankrike
Plats
Gaillac, Vieux »
Webbsajt
http://www.causse-marines.com
Info
Causse Marines har en intressant historia. De odlar ungefär tolv hektar emellan Gaillac och Albi. Landskapet där är väldigt backigt, väldigt vackert. Det får skydd av bergen från regnoväder och hagelstormar. ”Causse” betyder kalkstensplatå, ”Marines” är namnet på en bäck som utgör vinmarkernas södra gräns. Patrice Lescarret, som är vinmakaren, köpte gården av en odlare som sålde druvor till det lokala kooperativet. En typisk hederlig bonde av gamla skolan, kan man säga. Patrice, som hade läst vid vininstitutet i Bordeaux, letade efter ett ställe med god odlingspotential för att göra sina egna viner. Det här var i början av 1990-talet - sitt första vin gjorde han 1993. En dag tog han emot en praktikant som hade gått på ekonomiutbildning och var intresserad av vin. Hennes namn var Virginie. Resten är historia.

Patrice kommer alltså från en skolad vinmakarbakgrund, men han lämnade det teoretiska bakom sig. Istället började han hänga med folk i Gaillac som hade en dröm om att göra området levande igen. Under medeltiden var Gaillac nämligen ett av Frankrikes största vinodlingsområden. På den tiden var floderna Lot och Garonne helt avgörande för transport och export till England och andra länder, samt förstås till Paris. Men eftersom Bordeaux var ett viktigt nav för handeln, så hamnade Gaillac i ett olyckligt underläge. Långt senare innebar phylloxeran nästan dödsstöten för området.

På 1990-talet samlades alltså en liten grupp av spännande vinmakare som ville gå vidare med naturlig vinmakning i olika stilar som hade gjort Gaillac berömt tidigare i historien. Virginie har ett alldeles särskilt förhållningssätt som ger tydliga avtryck. Det är ett slags jazzmusikalisk approach som utforskar hur man kan översätta mänskliga känslor och intressen till vin. Ta till exempel mauzac, en väldigt viktig druva i området. Causse Marines framställer ett stilla vin - Mysterre - som lagras i solera under flor, lite som en sherry. De gör också en méthode ancestrale av mauzac. Dessutom gör de ett orangevin. Så de tar alltså en enda druva och utforskar alla möjliga vägar som går att ta. De gör till och med ett méthode ancestrale orangevin!

Vissa av vinerna görs inom AOP Gaillac, andra utanför, som Vin de France. Somliga etiketter är helt galna! Namnen är ordlekar där de vänt upp och ner på druvornas namn. Förut fanns det en regel om att man inte fick skriva ut druvsorten när appellationen är Vin de France - ja, det var tilläts förresten inte av appellationen Gaillac heller. Så vad Causse Marines gör är att de använder ”verlan” - de franska förorternas motsvarighet till rövarspråket - där man vänder på stavelsernas ordning så att de hamnar bak och fram. Patrice gör sina fantastiska viner som han vill och använder verlan för att leka med och utmana reglerna. Han skriver ut årgången, fast i omvänd ordning. Så tekniskt sett är de vinerna årgångslösa.