Karim Vionnet

Region
Beaujolais, Frankrike
Plats
Beaujolais, Villié-Morgon »
Info
2001 fick Karim möjligheten att börja säsongsarbeta hos Guy Breton, en av kvartetten nyskapande vinbönder som importören Kermit Lynch döpt till ”De Fyras Gäng” (de andra tre var Marcel Lapierre, Jean Foillard och Jean-Paul Thevenet).

En tidig vårdag 2005 fick Guy Breton hjälp med beskärningen av en japansk praktikant. I början av året därpå kom en av hans vänner från Japan och frågade Karim om han skulle kunna göra ett eget vin i samma stil som Bretons. Vännen var händelsevis importör av franska viner i Tokyo. Så plötsligt, innan han varken hade några egna vinmarker eller egen källare, hade Karim en kund som var villig att köpa hans produktion. I april 2006 fick han tag på två hektar vinmark. Ett par år senare - 2008 - arrenderade han tio hektar. Några år senare var det en av hans kunder som inte betalade för levererat vin. Karim Vionnet blev tvungen att gå i konkurs.

Inom kort startade han om med hälften så stor areal. Hans bakgrund som bagare är intressant eftersom den har gett honom djupa kunskaper om jäsning. Beaujolais handlar ju mycket om macération carbonique och spontan alkoholjäsning - alltså hur olika jäststammar och socker reagerar tillsammans. Jag tror helt enkelt att han har en särskild passion för jäst! Och så vill han göra vin som är så enkelt och naturligt som möjligt. Alla vinerna jäser spontant i tankar av betong och glasfiber - sedan 2014 använder han längre några ekfat till lagringen för att undvika brett och volatilitet. Det enda han tillsätter innan buteljering är en minimal dos svavel (10 mg/l). Ett tag försökte han helt utan, men då fick han en del problem med stabiliteten.