L´Austral

Region
Loire, Frankrike
Plats
Saumur, Loire »
Vinmakare
Pauline Mourrain & Laurent Troubat
Info
Det började med en resa. Inte den som tog Pauline Breton & Laurent Savoyard till Saumur, Loire. Utan den som tog dem till Australien.

En resa som började i Strasbourg, där Pauline och Laurent träffades under sin ingenjörsutbildning. Kärlek uppstod, biljetter bokades och plötsligt fann de sig själva i Australien. Där arbetade de med biodling, bananodling och slutligen också vinodling. Där fick de lära sig vinodling från A till Ö, men mängden kemikalier – tänk alla från A till Ö – skavde. Vinet satte sig, dock, och väl hemma i Frankrike skolade Pauline om sig till oenolog – vinmakare – och resan började nå sitt slut.

Närmare bestämt byn Le Puy-Notre-Dame i Saumur, Loire, där de sedan 2016 gör egna viner under namnet L'Austral – alltså Australien. Med sin ekologiska och biodynamiska odling i ryggen arbetar de så rent som möjligt, och deras bakgrunder som ingenjörer märks i vinet. Det är precist, exakt, utan att vara förväntat. Tillsammans har de lyckats etablera sig i skärningspunkten mellan vetenskapen och naturen, där kontrollen möter vildheten – och en sorts magi uppstår. Välkommen till den.