Nicolas Arnou

Region
Loire, Frankrike
Plats
Champ-sur-Layon, Loire »
Vinmakare
Nicolas Arnou
Info
Nicolas Arnou gör vin som svävar strax ovanför det förväntade. Vingården från 1895 i Champ-sur-Layon, Loire, är stor, snudd på överdimensionerad för Nicolas volymer – men passar hans ambitioner alldeles perfekt.

Det blev på allvar i Jura, hos Pierre Overnoy och Manu Houillon som Nicolas spenderade ett år med innan han fortsatte till sitt eget vinmakande. Men det började faktiskt i luften. Efter många år som ingenjör i flygindustrin fick Nicolas nog. Han ville tillbaka till sina och sin familjs rötter – tillbaka till naturen, årstiderna, cyklerna, det mer rytmiska livet.

Sagt och gjort – 2016 slutade Nicolas fokusera på saker som flyger och ägnade sig istället åt saker som... flyter. Efter året i Jura, där Nicolas sög åt sig både kunskap, knep och filosofi, köpte han 2018 vingården La Raimbaudière som byggdes 1895. Mitt bland odlingarna – och druvorna Chenin, Chardonnay, Cabernet Franc och Grolleau bor Nicolas, hans fru och deras tre små barn. När inte barn fångas in, försöker han fånga druvornas ytterligheter – vad de också kan vara.

Vinerna står med ena foten i det genuina hantverket, och med den andra i skyn. Och att dricka dem är lite som att falla från hög höjd: kittlande.