Domaine Philippe Badea

Region
Rhône, Frankrike
Plats
Tulette, Rhône »
Vinmakare
Agnes & Phillippe Badea
Info
Gentille, det franska ordet för snäll, är kanske bästa sättet att beskriva Philippe & Agnes Badea och vinerna de gör på sina dryga fyra hektar i Tulette, Rhône.

Philippe och Agnes vinmarker ligger runt det lilla, enkla stenhuset som är deras hem och rymmer totalt fyra och en halv hektar. I vineriet är allt skinande rent, gårdsplanen är sopad och noggrannhet och precision är ett genomgående drag för deras arbete, hela vägen från mark till flaska.

De odlar bara en druva: grenache – också kallad Provences Pinot Noir. Vinmarkerna ligger runt huset och det betyder att jordmån, väderstreck och terroir skiftar mjukt: från lerjord till kalkrik jord, från söderläge till västläge, från ett lätt sluttande terräng till en plan yta. Allt detta lämnar avtryck i vinerna.

De plockar sina druvor för hand allt eftersom de mognar och gör vin på dem beroende på var de har växt. På så sätt blir vinerna alltid olika tolkningar av platsen, där druvorna får komma fram på sina unika sätt. Ofta mjukt och lugnt – och nästan alltid känner man platsens milda energi viska från de gentila vinerna. Var vänlig, säger de. Och man lyssnar noggrant.