Conestabile della Staffa

Region
Umbrien, Italien
Plats
Montemelino »
Vinmakare
Danilo Marcuccis
Info
Vini Conestabile Della Staffa ligger i utkanten av Montemelino i Umbrien. Inte långt ifrån vinmarkerna, som sträcker sig över tolv hektar, ligger Trasimenosjön, som har en stor påverkan på klimatet och vinrankorna.
Gården har anor från artonhundratalet, men den första årgången som släppts i vinmakaren Danilo Marcuccis regi är 2015. Hans fru Alessandras familj har ägt gården de senaste decennierna och druvorna har innan sålts till ett kooperativ.
Markerna ligger 250-300 meter över havet och präglas av lera. Djupare ner i jorden finns kalk och vingårdarnas exponering är i sydväst-läge. Här odlas Sangiovese, Colorino, Sagrantino, Gamay del Trasimeno, Canaiolo, Trebbiano Dorato, Trebbiano Montanaro, Grechetto och Malvasia. Druvorna skördas givetvis för hand och jäsningen är spontan. I källaren undviker man all typ av teknologi och ingrepp. Druvorna pressas direkt eller ges maceration med skalen. De jäser på tank, glasdamejeanner eller gamla fat beroende på cuvée. Vinerna filtreras eller klaras inte. Inget är tillsatt, inget borttaget. Danilo Marcucci, som jobbar med en rad italienska odlare av den här typen, ser Vini Conestabile Della Staffa som sitt viktigaste projekt.