C.O.S.

Region
Sicilien, Italien
Plats
Sicilien »
Webbsajt
http://www.cosvittoria.it/english/
Vinmakare
Giambattista Cilia & Giusto Occhipinti
Info
Giusto Occhipinti, farbror till den idag kanske mest omtalade unga vinmakerskan i Italien, Arianna Occhipinti, startade redan 1980 sin egendom i Vittoria på södra Sicilien.
Tillsammans med Giambattista Cilia och Cirino Strano gav dem sig ut för att återuppta traditionen att göra klassiska viner på det sätt som deras förfäder där en gång gjort.
De tre vinodlarna, yngst i Italien vid en tidpunkten blott runt 20 år, gjorde ett fåtal tusen flaskor från familjen Cilia’s gamla planteringar. 1991 köpte dem åtta hektar och vidare 2005 köptes en närliggande egendom med vineri och källare. Detta har växt sakta, till att idag omfatta 20 hektar odling som sköts biodynamiskt och en ny byggnad enbart till för de amfora-lagrade vinerna.
Länge har dem kämpat för att få till en DOCG för vinerna från Vittoria och till sist 2005 fick dem sin vilja igenom med “Cerasuolo di Vittoria DOCG”.
Vinerna kännetecknas av elegans, frukt och mineral. Oftast en mycket lång maceration, men utan extrahering, ger lätta, eleganta viner med extrem drickbarhet.