Podere Borgaruccio

Region
Toscana, Italien
Plats
Toskana, Peccioli »
Webbsajt
http://www.podereborgaruccio.it/
Vinmakare
Stefano Gonnelli
Info
Från Rymdingenjör till Vinmakare, en resa från kosmos till moder jord.

Podere Borgaruccio ligger i Toskana, nordöst om Pisa och är en biodynamisk vingård. 2007 köpte den tidigare rymdingenjören Stefano Gonnelli och Nicoletta Dicova, ursprungligen vinmakersak från Bulgarien och numer även master of wine vingården. Där odlar och tillverkar de idag biodynamiska viner, Extra-virgin olivolja, Grappa och sylt. Stefano bedriver även ett hotell där gästerna kan njuta av den lugna miljön och komma ifrån den vardagliga stressen. Allt i ett holistiskt tänk.

Vingården består av 12 ha, varav vinodlingen avsätter 5 ha med ca 50 åriga stockar. Vingården ligger 150-180 möh och där jordmånen består av tufosand rik på fossila skal. Varje år produceras ca 12.000 flaskor och de druvor som odlas är; Sangiovese, Ciliegiolo, Malvasia Nera, Trebbiano, Procanico, Malvasia Bianca del Chianti och San Colombano.

Terre del Ving/ podere Borgaruccio är Demeter certifierade och jobbar helt naturligt. Deras toppvin är det mycket limiterade ”Rivale Riserva” som betyder ”utmanaren” och är deras svar på de stora kända sangiovese-vinerna i Toskana.

Podere Borgaruccio kan endast nås med en väg och den är isolerad från åtminstone tre sidor: från sydost till sydväst isoleras den av Ripa, en ravin på 150 meter som varje sommar är hem för flyttfåglar som kommer hit för parningsritualen. Från norra sidan finns en tät trädbevuxen ravin som sträcker sig ner till Era-floden och är hem för ett stort antal djurarter.
Två av Stefanos och Nicolettas viner är döpta just efter de här platserna och alla vinetiketter är utformade efter Tarotkort. Stefanos koppling till det kosmiska lyser igenom i hans beskrivningar av sina viner som olika stjärnbilder.