Roberto Henriquez

Region
Region del Sur, Chile
Plats
Bío Bío »
Webbsajt
http://robertohenriquez.com
Vinmakare
Roberto Henriquez
Besöksinformation
Kontaka Roberto Henriquez
Info
Den unga vinmakaren Roberto Henriquez kommer från Concépcion i södra Chile och innan han begav sig ut i världen studerade han agronomi och enologi på stadens universitet. En av Robetos viktigaste drivkraft är druvan País med sina urgamla oympade stockar som på något sätt förverkligar den chilenska terroirens kultur, historia, tradition och karaktär.
Efter sina studier reste Roberto för att arbeta i andra vinländer såsom Kanada, Sydafrika och slutligen Frankrike där han jobbade hos Agnes och René Mosse i Loiredalen. René hade stor påverkan på Robertos perspektiv gällande vinframställning och syn på ekologiskt och biodynamiskt jordbruk.
Efter sin tid utomlands återvände Roberto till sin hemstad för att göra sitt eget vin och även göra vin enligt de traditionella Pipeño-metoderna. Vingårdarna Roberto jobbar med är noggrant utvalda och han brukar marken själv. I norra Itata har han en vinodling med gamla stockar av Semillon som han gör ett vin med en blend av Corinto och Chasselas. Längre söderut i Bío Bío odlar han enbart País och gör både Pipeño och Santa Cruz de Coya.
Idag ses Roberto som en av regionens ledande i producenter av ”naturviner” och han är som Yoda för alla nya, unga vinmakare som vill ha hjälp och råd. När Roberto berättar om sina viner säger han att de speglar Chiles historia. Att de inte representerar någon ny innovation eller några nya chilenska viner.