Az. Agricola Grifalco Srl

Region
Basilicata, Italien
Plats
Venosa »
Vinmakare
Lorenzo Piccin
Besöksinformation
Tel: +39097231002
Info
Fabrizio Piccin och Cecilia Naldoni kommer ursprungligen from Montepulciano i Toscana där de fram till år 2003 producerade fantastiska viner. Efter att ha tröttnat på den smått hysteriska vinmarknaden i Toscana ville de förverkliga en dröm som de båda delade – den fantastiska potentialen i druvan Aglianico. Beslutet blev att lämna Montepulciano och börja om.
Fabrizio och Cecilia har hittat sitt drömställe och har fem olika platser för sina odlingar i området runt berget Monte Vulture. Odlingarna består av både nya och väldigt gamla vinstockar.
Aglianicodruvan trivs bäst i vulkanisk jord och det finns två områden i Italien som visat fantastiska resultat när det gäller viner gjorda på denna druva. Det är dels Taurasi i Kampanien och så är det Monte Vulture i Basilikata. Båda dessa områden är högt belägna och har stora temperaturskillnader mellan dag och natt, vintrarna är kalla och råa medan somrarna är varma och heta. Viner från dessa områden kallas ibland ”Barolo från södern” och det är lätt att förstå när man provat några av de bästa vinerna.
Från och med årgång 2011 har Aglianico del Vulture DOCG-status. Aglianico är en av de äldsta druvorna i Italien och som den kända poeten Horace, som levde under Augustus tid, sa: ”plantera inga träd förrän denna heliga druva är i jorden”.