Sato Wines

Region
Central Otago, Nya Zeeland
Plats
Cromwell »
Vinmakare
Sato Wines
Info
Det japanska vinmakarparet Sato har gjort sig känt som en annorlunda röst i Central Otago, längst ner på Nya Zeelands sydö, med naturliga viner i ett för området ovanligt lågmält och elegant uttryck.

Frukten skördas relativt tidigt med frisk syra, hantverket i källaren är varsamt och återhållsamt, och vinerna får ofta växa upp långsamt på fat innan de tappas på flaska, redo att drickas här och nu.

Satos viner görs efter en enkel filosofi: att förmedla platsens energi på ett så försiktigt och oförställt sätt som möjligt.

Allt arbete sker för hand, vinerna jäser spontant och buteljeras utan klarning eller filtrering. En aning svavel används i regel för bevara vinets skärpa och balans, men alltid mycket sparsamt och försiktigt (vanligtvis mellan 10–20 mg/l, där allt under 40 brukar betecknas som lågsvavlat). Målet är ta om hand naturens inneboende harmoni och komplexitet och föra över den till glaset och till dig som dricker.

Uttrycket i vinerna är genomgående rent, precist och relativt klassiskt – eller som Yoshiaki Sato uttrycker det, ”aldrig någonsin skitigt eller konstigt”. I stället är Sato Wines ett tydligt exempel på att naturvin inte behöver betyda punk eller funk utan i första hand är en fråga om hantverk och inställning till livet.