Colombaia

Region
Toscana, Italien
Plats
Colle Val d ́Elsa strax utanför Siena »
Webbsajt
http://www.colombaia.it/www.colombaia.it/I_Vini_Wines.html
Vinmakare
Dante Lomazzi
Info
Drivs av Helena och Dante Lomazzi, 4:e generationen i familjeföretaget. De har 4 hektar vingårdsmark med sydvästsluttningar och är belägna i Colle Val d ́Elsa strax utanför Siena. Jordmånen består av lera, kalk och är full av fossila skal. Colombaia använder sig av biodynamisk principer och arbetar med att bibehålla naturens egna rytm. Vinerna spontanjäser med druvans naturliga jäst. Skalmacerationen sker långsamt och försiktigt under alkoholjäsningen. Vinerna varken klarnas, filtreras eller kylstabiliseras. De tillsätter endast en minimal mängd svavel vid buteljering.
Under början av 1900-talet arbetade Dantes morfar med sina kusiner med vinverksamhet Fratelli Lomazzi, då som vinhandlare i Puglia, som senare kom att bli ett expanderande vinområde. Därefter byttes namnet på företaget till Vinicola Lomazzi då de utökade sina områden med Puglia, Novoli & Grattaglie. Senare under 1950-talet fick de erkännande och blev en av de större och viktigaste företagen inom vinhandel. I och med att Italiens vinproduktion steg öppnade det också upp för större kooperativa vinhandlare vilket dessvärre konkurrerade ut Dantes morfars företag. Under 1970-talet tog Dantes pappa över, utvecklade samt köpte ett företag inom agrikultur i Siena vilka producerade Chianti samt vitt vin.
Sonen Dante Lomazzi har sedan millennieskiftet tagit över förtaget och arbetar nu vidare med produktionen av limiterade viner samt att upprätthålla kvaliteten på vinerna de producerar.