Hiyu / Smockshop Band

Region
Oregon, USA
Plats
Oregon »
Webbsajt
https://www.hiyuwinefarm.com
Vinmakare
Nate Ready M.S.
Info
Vinmakaren Nate och hans partner China, som också gör all akvarell för vinetiketterna driver tillsammans Hiyu i Hood River Valley, Oregon. 14 ha av gården används till vinodling, grönsaksodlingar, en fruktträdgård och till deras djur. I den utsträckning det är möjligt försöker de gå ifrån jordbruk till att arbeta så naturligt som möjligt med så lite påverkan av människan. Det finns en stor variation av växter i vingården som får blomma och sätta frön och deras kor, grisar och höns går fritt i vingården och betar nästan hela året om. De har 0,5 ha där de odlar grönsaker året om, men de lägger mest fokus på att skapa matskogar som stöder mindre intensiv odling och mer spontan skörd. De som odlas och skördas används i gårdens kök till middagar och provningar.

Ursprungligen planterades Pinot Noir och Pinot Gris i vingården och en tredjedel av detta kvarstår. Resten har ympats till fältblandningar. Varje halv tunnland har ett annat urval, inspirerat av olika platser och stunder i historien. Idag finns det cirka 80 olika sorter som växer på fastigheten. Inge bekämpningsmedel används i gården, Nate använder sig istället bland annat av kanelolja, extrakt av ”knotweed” (Parkslide) och olika fermenterade teer baserade på vallört, nässla och maskros.

Nate och China gör också vin under namnet Smockshop Band som är druvor från Columbia Gorge, här hyr de mark och området är otroligt mångsidigt. "Du kan komprimera hela världen av vin till en region, det känns som om du kan flytta från Mosel till Sicilien på 20 minuter" beskriver Nate. De hoppas på att kunna teckna långsiktiga avtal för att kunna odla viner i vart och ett av de mest spännande eko parcellerna. Jordbruket är inte riktigt så radikalt som på Hiyu men är fortfarande naturligt.